Logo
Podologie Dommelen
uw voetspecialist
U bevindt zich hier:Home > Waar heeft u last? > Houding en Beweging > Groei bij kinderen

Groei van kindervoeten

Na de geboorte groeien de voeten het hardst maar heeft het kind niet zo gauw schoenen aan, de maten van sokken en sloffen worden ook vaak aangegeven met de leeftijd in plaats van een schoenmaat.

Kinderen van 1 jaar hebben gemiddeld maat 20, hierna groeien ze tot hun vierde circa 3 schoenmaten per jaar. Ze komen dan uit op maat 29 rond hun 4. Dan neemt het groei tempo af. Tot hun zesde komen er nog 2 tot 4 maten bij, voor de snellere groeiers is er dan sprake van maat 32/33.

Hierna neemt het tempo echt af, tot een halve maat per jaar. Echter kan het zonder meer gebeuren tot er opeens een groeischeut is en er in 1 jaar een paar maten doorheen gaan. Met name het begin van de pubertijd is hier bekend om. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.

 

Leeftijd De voet groeit 1 maat in               
 
1 t/m 3 jaar 4 maanden  
4 t/m 5 jaar 8 maanden  
6 t/m 8 jaar 8 maanden  
8 t/m 10 jaar 12 maanden  
11 t/m 14 jaar              12 maanden *  
*=maar: in de groeispurt wel tot 1 maat in 3 maanden  

 

De gemiddelde schoenmaat voor vrouwen is momenteel maat 39 en voor de heren 43. Het is te verwachten dat de kinderen van nu een maatje groter uitkomen.