Bij platvoeten kun je last hebben van vermoeide voeten en enkels, kramp en pijn onder of in de voet. Net als bij veel voetafwijkingen kunnen sommige klachten zich uitbreiden naar de knieën, heupen en rug. Soms zijn platvoeten echter normaal.
Normaal rusten alleen je tenen, de bal van je voet, buitenrand en je hiel op de grond. Dat is goed te zien aan de afdruk van je natte blote voeten op de vloer. Bij platvoeten, ook wel doorgezakte voeten genoemd, ligt de voetboog plat op de grond. Het lengtegewelf lijkt te zijn verdwenen, het hielbeen is naar de binnen gedraaid en de voorvoet naar buiten. Er is een verschil tussen soepele en stugge platvoeten. Soepele platvoetenkomen het vaakst voor. Ook op latere leeftijd kun je te maken krijgen met doorgezakte voeten. Bij het ouder worden kan de voetboog doorzakken. Vaak zijn de banden uitgerekt als gevolg van overbelasting, slappe spieren of reuma. Overgewicht speelt ook een grote rol.
Pasgeborenen hebben altijd platvoeten. Tijdens de eerste tien levensjaren groeit de voetboog vanzelf in de juiste stand. Platvoeten kunnen op latere leeftijd aanleiding zijn voor klachten aan de knie, heup en rug. Op den duur kunnen platvoeten onze lichaamshouding gaan veranderen. Overdreven gezegd is er sprake van een kanteling van het bekken naar voren. Dat geeft extra spanning op spieren en pezen die de kans op rugklachten vergroten.
Kinderen die last hebben van soepele platvoeten hebben over het algemeen geen behandeling nodig. In de loop der jaren verdwijnen platvoeten vaak spontaan. Voor sporters zijn platvoeten een extra risico op blessures. Volwassenen hebben bij pijnklachten baat bij een corrigerende steunzool die de druk beter verdeelt. Raadpleeg bij ernstige klachten eerst de huisarts.
Ga terug naar klachten aan de onderzijde